Cyberdreigingen: begin met een cybersecurity policy!

geplaatst in: Nieuws van Xandrius | 0

Dinsdag 10 oktober waren de Utrechtse ondernemers bijeen op het Cyber Safety Event bij Restaurant Zuiver met Mari Carmen Oudendijk als dagvoorzitter. De aftrap werd gedaan met het filmpje van Giel Beelen die maandag zijn oude werkgever had gehacked. Hiermee werd de brug gelegd naar de sprekers. Erik de Jong van FOX IT legde de verschillende soorten cyberdreigingen uit. Bijvoorbeeld bij encryptie gijzelingen waarin geld wordt gevraagd om je bestanden weer terug te ontvangen werd door hem gepleit om niet te betalen. Door Erik Schep van de Politie Utrecht, in de zaal aanwezig, geadviseerd om altijd aangifte te doen van een cybercrime aanval. Ook stonden we stil bij hoe erg het is wanneer je slachtoffer bent. Je bent veel tijd kwijt, je moet bewijzen dat er is ingebroken in je bedrijfssystemen en de cyberaanval kost het bedrijf veel geld.

 

Na de pauze heeft Dave Maasland verteld over welke mogelijkheden er zijn om cybercrime tegen te gaan en zo veilig mogelijk te ondernemen. Welke maatregelen moet je nemen? Wanneer je een IT-bedrijf hebt die jouw systemen beheert, houdt die zich ook daadwerkelijk bezig met de veiligheid van je bedrijf? Dave heeft de GDPR (algemene verordening gegevensbescherming) uitgelegd. Om een veilige bedrijfsstrategie te ontwikkelen moet je een plan maken: waar wil je heen, wat heb je hiervoor nodig etc. Zijn devies voor een goede werkende cybersecurity strategie in het bedrijf is:
Opstellen assessment Risk-profile
Begin met een cybersecurity policy
Bouw een roadmap
Implementeer tools en configureer ze (Of outsource het)
Stel een cyberincident response plan op (Je hebt het nodig)
Nu kan je innoveren!

 

Dave Maasland is blij dat het onderwerp deze maand extra veel aandacht krijgt: “De beste investering is het verhogen van de bewustwording. Dat is het begin om een cyber-securityprobleem op te lossen”. De steeds verdergaande digitalisering van de bedrijfsvoering, dienstverlening en businessmodellen vraagt daarom om een waterdicht cybersecurity-beleid.

 

Dave Maasland besluit: “Want hoewel het heersende beeld is dat we met beveiligingsmaatregelen altijd achter de feiten aanlopen, is het tegendeel waar. Technologie is fantastisch en tegen de negatieve kanten kunnen we wel degelijk iets doen. Dat ik dat mag overbrengen aan zoveel bedrijven, is wat mij betreft het mooiste van mijn werk.”

 

De ondernemers hebben genoten van een inspirerende en leerzame middag en de middag werd afgesloten met een gezellige netwerkborrel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *