Ondernemers onderschatten gevaar van cybercrime

geplaatst in: Nieuws van Xandrius | 0

Cyber security – niet alleen voor ICT’ers een dagelijkse opgave. Tegenwoordig zijn bedrijfsvoering en dienstverlening afhankelijk van data en IT. Dit maakt bedrijven extra kwetsbaar voor cyberaanvallen. Echter, ondernemers zijn vaak niet op de hoogte van de risico’s en de immense schade die een bedrijf hierdoor kan oplopen. Erik de Jong, Chief Security Officer van Fox-IT, licht toe: “Bij een juwelier vinden we het heel logisch dat er een camera hangt. Bij infrastructuur denken mensen daar toch anders over”. Op 10 oktober a.s. komen Erik de Jong (Fox-IT) en Dave Maasland (ESET) op het Cyber Safety Event in Utrecht spreken over de risico’s en kansen op het gebied van cyber security. Het event is gratis toegankelijk voor Utrechtse ondernemers.


Onderschat
Werknemers in Nederland blijken over het algemeen slecht geïnformeerd te zijn over cybergevaren. Dit blijkt uit het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek van Alert Online onder 2.655 werkende Nederlanders. Organisaties zijn onvoldoende voorbereid en blijken vaak niet te weten wat er speelt binnen hun netwerk. Slechts één op de vijf werkende Nederlanders (21%) maakt zich zorgen over de digitale veiligheid op werk, terwijl bijna de helft van de Nederlanders (46%) bezorgd is over de digitale veiligheid thuis. Toch onderneemt slechts één op de vijf personen daadwerkelijk actie. “Het onderwerp lijkt zo complex, dat mensen vaak niet weten waar ze moeten beginnen. Dit is de gevaarlijkste strategie die je als bedrijf kan hebben” aldus Dave Maasland, managing director van ESET.


Impact
Uit onderzoek blijkt dat cyberaanvallen dure consequenties hebben. Deloitte schat het totale waardeverlies door cyberrisico’s voor de grootste Nederlandse bedrijven en overheid op jaarbasis op 10 miljard euro. Dit blijkt uit de data-analyse Cyber Value at Risk in The Netherlands, dat Deloitte voorafgaand aan de International NCSC One Conference in Den Haag publiceerde. Een inbraak heeft naast financiële schade als boetes, herstelkosten en juridische kosten, ook andere negatieve consequenties. Een organisatie moet ook rekening houden met integriteitsschade, zoals het verlies van vertrouwen of (politieke) reputatieschade. Dit verlies is misschien niet in cijfers uit te drukken.


Cyber Safety Event
Het tweede Utrechtse Cyber Safety Event is bedoeld om ondernemers op de hoogte te stellen van de risico’s en de kansen die de nieuwe technologie biedt. De Jong: “Er zijn nog maar weinig organisaties die beschikken over de competenties en middelen om zich goed te beveiligen en tegelijkertijd hun zakelijke processen te optimaliseren”. Het evenement is gratis toegankelijk voor Utrechtse ondernemers en heeft als doel organisaties beter te beschermen tegen aanvallen en te helpen bij het ontwikkelen van een effectieve strategie.


Aandacht voor Cyber Security
Het evenement sluit aan op een reeks bijeenkomsten gerelateerd aan de International Cyber Security Week. In het kader van deze themaweek kwamen experts afkomstig uit overheid, bedrijfsleven en wetenschap samen om hun kennis op het gebied van online veiligheid en cybercrime te delen. Ook trapte de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) op 2 oktober de nieuwe campagne van Alert Online af. Met dit initiatief wil NCTV overheid, bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap stimuleren om meer samen te werken op het gebied van cyber security om Nederland bewuster en veiliger te maken. Met goede preventie, detectie en respons kunnen veel problemen effectief voorkomen of verholpen worden.

Benieuwd hoe het ervoor staat met uw kennis op het gebied van cybercrime? Doe de Cyberskillstest op www.alertonline.nl/cyberskillstest#/

Meer weten? Kom aanstaande dinsdag naar het Cyber Safety Event en praat mee over de uitdagingen op het gebied van cyber security.


Over het Cyber Safety Event:
Dinsdag 10 oktober vanaf 15:00 uur
Locatie is Restaurant Zuiver, Krommewetering 51 te Utrecht
Gratis toegankelijk voor Utrechtse ondernemers.

Aanmelden via erica.geering-boot@sweco.nl


Lees meer informatie over het Cyber Safety Event
.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *