VLAGPROTOCOL: Weet jij hoe het ‘’heurt’’?

geplaatst in: Nieuws van Xandrius | 0

Op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog
en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang wordt de Nederlandse vlag halfstok gehangen. De nationale driekleur mag 5 mei de hele dag in top van zonsopkomst tot zonsondergang. Let op: dit is zonder wimpel.

Een vlag als eerbetoon aan bijvoorbeeld een natie hoort ’s nachts niet buiten te hangen. Het hijsen van een landenvlag gebeurt dan ook bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Alleen wanneer een landenvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht mag deze na zonsondergang blijven hangen. Een vlag behoort de grond niet te raken. Vroeger werd een vlag die de grond wel raakte verbrand. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. De vlag kan dan gewoon gewassen worden. Het doek wordt wel verbrand wanneer het opzettelijk wordt misbruikt.

Nederlandse vlagdata:

Vlagdata Gelegenheid
31 januari (1 februari) Verjaardag prinses Beatrix
27 april (26 april) Koningsdag, verjaardag koning Willem Alexander
4 mei (4 mei) Dodenherdenking (vlag halfstok vanaf 18.00 tot zonsondergang)
5 mei (5 mei) Bevrijdingsdag
17 mei (18 mei) Verjaardag koningin Máxima
Laatste zaterdag in juni Veteranendag
15 augustus (16 augustus) Bevrijding van toenmalig Nederlands-Indië
3e dinsdag in september Prinsjesdag (alleen in Den Haag)
7 december ( 8 december) Verjaardag prinses Catharina-Amalia
15 december (16 december) Koninkrijksdag

*Indien een datum op een zondag of op een algemeen erkende Christelijke feestdag valt, dan dient op de tussen haakjes vermelde datum te worden gevlagd.

 

De Nederlandse vlag

De Nederlandse vlag is het symbool van het Koninkrijk der Nederlanden en hoort daarom overal op Nederlands grondgebied een ereplaats te hebben. Het is niet toegestaan de nationale driekleur te gebruiken voor commerciële doeleinden of te bedrukken met (reclame) teksten.

In 1937 heeft de toenmalige koningin Wilhelmina de kleuren van de Nederlandse vlag bij koninklijk besluit vastgesteld: helder (vermiljoen) rood, helder wit en (kobalt) blauw. Voor de afmeting van de vlag gelden geen regels. In het algemeen wordt de verhouding lengte-breedte van 3 : 2 aangehouden.

 

Vlaggen op 4 en 5 mei

4 mei is de nationale herdenkingsdag. De daarop volgende dag – 5 mei – vieren wij de bevrijding van ons land. Op beide dagen wordt de Nederlandse vlag gebruikt.

 

Vlagprotocol op 4 mei

De nationale herdenking beperkt zich tot de vooravond van 4 mei. Om die reden is het halfstok hangen officieel ook beperkt tot de tijdsperiode van 18.00 uur tot zonsondergang. Het moment van twee minuten stilte vindt plaats van 20.00 uur. Daarna wordt de vlag niet in top gehesen (ook niet bij officiële herdenkingsplechtigheden), maar blijft overal halfstok tot zonsondergang.

Bij het halfstok hijsen van de vlag wordt de vlag eerst in top gehesen, waarna de vlag wordt neergelaten totdat het midden van de vlag op de helft van de gebruikelijke hoogte is. Het is belangrijk er op te letten dat de vlag in geen enkel geval – ook bij windstilte – de grond of een ander obstakel raakt. De vlag wordt binnengehaald door de vlag eerst langzaam in top te hijsen en vervolgens neer te halen.

 

Vlagprotocol op 5 mei

Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top. Alleen wanneer het rood, wit en blauw aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht, mag deze na zonsondergang blijven hangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *